Ring-Biljart


Ringbiljart is een spel dat niet breed bekend is maar door sommige 40 plussers nog wel lang geleden gespeeld is. Sinds enkele jaren is ringbiljart in biljartcentrum kaketoe te spelen.Lees hier hoe dit spel in de kaketoe terecht kwam?

Klik hier voor de spelinstructie of scroll iets naar beneden.

Klik hier voor een op n pagina te printen spelinstructie.
(Werkt alleen goed met FireFox vanwege benodigde print zoom functie.)

Klik hier om het spel op de computer te spelen.

  Ringbiljart renovatie 2012
januarie 2012

Patricia Voeten heeft 5 nieuwe netjes gemaakt voor de meest gebruikte ringbiljarttafel van de Kaketoe. Super bedankt Patricia.


In Denemarken is een bijna identieke variant van het spel zelfs nog gewoon nieuw te koop. Ring-Biljart heet daar: "Bobspil". Omdat we graag een setje exra ringen zouden hebben, zijn we vanaf nu op zoek naar iemand die iemand kent in Denemarken of er wel eens komt. In Denemarken wordt op dit moment zelfs een luxe moderne variant aangeboden als design artikel voor veel geld. (
Afbeelding hier)

Op deze pagina
onderaan kun je Ringbiljart nu ook als computerspel spelen.

Kees Selten bleek nog de Homas variant te hebben. Beide tafels kunnen nu in de kaketoe gespeeld worden. Met heel veel dank aan Kees en Dorien.


sp
Spel instructieRing-biljart wordt het best gespeeld met twee spelers. Ieder speler start met 15 rode of gele/groene ringen binnen de cirkel. Het doel is om alle eigen kleur ringen in n van de vier pockets te spelen. De eerste speler die alle 15 ringen van tafel speelt is de winaar.


Voorbereiding (ringen opstellen):

Aan het begin van de partij worden alle 15 rode en 15 gele/groene ringen in de ronde ring, in twee kringen, om en om opgesteld volgens onderstaande afbeelding. De buitenste ring op de ronde lijn.
In de Homas uitvoering worden de ringen in eerste instantie op de gekleurde ring afbeeldingen gelegd en de overige op de ringlijn.Men spreekt af uit hoeveel partijen de wedstrijd zal bestaan.

De eerste partij wordt er getost om wie er moet starten. iedere volgende partij wisselt wie er moet beginnen.


Het Spel spelen:
Iedere speler heeft een eigen stootring welke alleen op de tafel komt tijdens de beurt van de speler. Na de stoot wordt de stootring van tafel genomen of weer op de stootlijn gelegd indien er nogmaals mag worden gestoten.

De stootring wordt, voor iedere stoot, naar keuze geplaats op de horizontale stootlijn waarbij de lijn door de ring heen te zien is. Ook mag de stootring op n van de twee rondjes die aan het uiteinde van de horizontale lijn zitten geplaatst worden.


Op de tekening is de groene lijn de stootlijn.


Als de speler aan de beurt is, moet de stootring tegen een ring van de eigen kleur gestoten worden waarbij het doel steeds is om de eigen gekleurde ringen in n van de gaten te spelen danwel strategische posities te verwerven. Welke eigen gekleurde ring(en) in de pocket(s) komen is niet van belang. Dit hoeft dus niet perse de aangestoten ring te zijn. Voor elke eigen gekleurde ring die in de pocket verdwijnt mag er nogmaals gestoten worden. Verdwijnen er tegelijk met n stoot twee ringen dan mag men dus nog tweemaal stoten.

Voor elke stoot wordt de stootring weer terug geplaatst op de horizontale lijn of de twee rondjes.

De beurt gaat naar de ander wanneer:
Er als eerste met de stootring een ring van de tegenstander kleur geraakt wordt. + 1 strafpunt*
Er geen eigen gekleurde ring in de pocket verdwijnt.
Er een ring van de andere kleur in de pocket verdwijnt.
De stootring in de pocket verdwijnt + 1 strafpunt*
Een van de ringen van de speeltafel af vliegt (moet terug in de midden cirkel geplaatst worden) + 1 strafpunt*
Een ring met de handen wordt aangeraakt (uitgezonderd de stootring voor het plaatsen op de afstoot lijn). De aangeraakte ring moet zo goed mogelijk teruggeplaast worden indien. deze is verschoven.
Er een ring niet meer plat op tafel ligt. En half op de ander, rechtop tegen de kant, enzovoort. De verkeerd liggende ring moet terug in de middencirkel geplaatst worden.
Er gekozen wordt om een beurt over te slaan teneinde 'moeilijk liggende ringen' opnieuw te kunnen opstellen.

* Een strafpunt betekent het terug op tafel brengen van een extra ring van de eigen kleur. Dit extra bovenop de ring of ringen die tijdens de stoot in de pocket of van tafel verdwenen. Als er tijdens een stoot een kleur van de ander weggespeeld wordt, komt deze niet terug op tafel. Bijvoorbeeld: Men stoot een eigen kleur ring en de stootring in de pocket. De ingestoten eigen kleur ring en een extra eigen kleur ring komen terug op tafel in de midden cirkel.

Indien er nog geen ringen in de pocket zitten van de kleur die terug op tafel moet komen, dan wordt de straf "kwijtgescholden".

Ringen die teruggeplaatst worden, moeten altijd in de middencirkel geplaatst worden. De tegenstander bepaald de positie van de ring(en) in de cirkel. De ringen mogen hierbij niet tegen andere ringen aangelegd worden.

De eerste die al zijn of haar ringen weggespeeld heeft, is de winnaar van de partij.

Er mag niet achteruit gestoten worden. Ofwel de keu mag niet verder gedraaid worden dan evenwijdig aan de horizontale stootlijn
zie afbeelding. Ringen die direct worden aangestoten mogen daarbij niet achterwaarts bewegen. Met direct wordt bedoeld: Niet via een kaatsing op een wand of andere ring.Indien eigen ringen in een positie liggen waarbij ze niet voorwaarts gespeeld kunnen worden. Ofwel op of voor de eigen stootlijn, dan mogen deze in de middencirkel terug geplaatst worden middels een beurt overslaan. En beurt overslaan per 1 ring terug plaatsen. De terug plaats positie in de midden cirkel wordt door de tegenstander bepaald.

A.U.B. de ringen na tellen als je uitgespeeld bent en de boel weer opruimt. 15 rode en 15 gele en 4 stootringen.
De Homas uitvoering heeft 14 rode en 14 groene ringen.

Veel Speel plezier


Ring-Biljart in de Kaketoe
Door Jan Valk, 20 oktober 2010

Met tussenposen van soms jaren, was ik toch al zo'n dertig jaar op zoek naar een spel dat ik veel speelde bij een vriend thuis toen ik een jaar of 15 was. Omdat ik het spel nergens kon vinden nam ik me steeds voor het bord nog eens zelf te bouwen. Wat me weerhield waren de benodigde ringen. Voor het (na)maken van de ringen was een draaibank nodig inclusief de benodigde kennis. Bovendien had ik de ringen alleen in mijn hoofd. Ik kon dus niet een voorbeeld exemplaar overleggen aan iemand met kennis en een draaibank.

Afgelopen maandag dacht ik weer even aan het spel en besloot nogmaals op Google te zoeken. Een afbeelding zou voldoende zijn om tenminste de tafel na te kunnen bouwen. Maar ook op internet is het moeilijk zoeken als je niet eens een naam van het spel weet. Ik kende het spel alleen als "ring biljart" maar eerdere malen zoeken met deze term had me nog nooit iets opgeleverd.
Met allerlei zoektermen zocht ik naar fotos. "houten tafelspel",
"houten biljart" "oud hollandse spellen" enzovoort enzovoort.
Ineens was daar een foto van het spel. Zeer verbaasd zag ik als onderschrift marktplaats. Dat kon toch niet waar zijn?

Het spel werd inderdaad te koop aangeboden op markplaats. Bieden vanaf 15 euro. Er was nog niet geboden dus ik ging er vanuit dat het spel net geplaatst was. Ik bood direct 15 euro in de veronderstelling dat dit bod nog wel 10 keer overboden zou worden en ik wel mee omhoog zou gaan. Echter de volgende ochtend vond ik een e-mailtje van de verkoper met de acceptatie van het bod. Dezelfde middag ben ik het spel in Tiel op gaan halen.
De verkoper vertelde me dat hij het al twee maanden op marktplaats had staan maar dat er simpelweg geen biedingen waren gekomen. Ik vertelde hem maar niet dat ik me had voorgenomen tot tenminste 90 euro door te bieden als er door anderen opgeboden zou zijn.

Weer terug in de Kaketoe heb ik boenwas gehaald om het geheel weer glad te krijgen. Vervolgens hebben Lisa (dochter van Jan A.) en ik, vele uren gespeeld. Iedereen die binnen kwam werd gevraagd of ze het spel kende. Theo Derks had het zelfs wel eens gespeeld in een ver verleden maar verreweg de meeste mensen hadden het spel nog nooit gezien.

De naam is nog steeds vaag: "Ring Biljart", "Noors biljart", "Corona"
Echter deze termen geven niet echt hits op Google.
Inmiddels heb ik in ieder geval uitgevonden dat ook Homas (maker van o.a. sjoelbakken uit Assen) het spel rond 1950 op de markt heeft gebracht als: H-Biljart.(Homas Biljart)

Het spel staat in de kaketoe, Informatie is van harte welkom.


 Het is nog niet bekend wat de oorspronkelijke naam is en waar het spel vandaan komt.

"Ring Biljart"
"Schijven Biljart"
"Noors Biljart"
"Couronne"
"Bobspil
(Denemarken)"
"Disc Pool"Vanaf circa 1950 heeft Homas uit Assen het spel ook op de markt gebracht als H-Biljart (Homas Biljart).


Dankzij Kees Selten
hebben we nu ook de
Homas versie in de KaketoeIn Denemarken is "Bobspil" nog gewoon te koop.
Speel ringbiljart op de
computer.
Klik

De spelregels hier komen voor een deel van papier, voor een deel uit mijn herinnering en voor een deel zijn deze opnieuw verzonnen. Bijvoorbeeld het terugplaatsen indien een ring niet meer voorwaarts is te spelen, is opnieuw verzonnen. Zodra we de officiele spelregels kunnen vinden zullen deze hier worden aangepast.

Alle informatie is van harte welkom.

Jan Valk

Couronne

Klik rechts op "Play" om een nieuw spel te starten. De tekst op de knop is wat vaag

Zo'n zelfde knop met "Back" of "Play Again" kun je na het spelen drukken om opnieuw te starten.Je kunt ook ringbiljarten tegen de computer of andere mensen op de wereld via
hier (Externe website).

Kies daar: "Play as Guest"

-