WK voetbal 2010 in de Kaketoe

Ondanks dat we net geen kampioen werden, waren de WK wedstrijden in de kaketoe een groot feest. De sfeer was steeds perfect en vooral tijdens de oranje wedstrijden was het superdruk en gezellig.
Onderlinge competitie Kaketoe ’80 en Chrispinis
Door Marian Ockers


Er was dit jaar voor een nieuwe formule van het onderling gekozen die naar mijn mening voor herhaling vatbaar is. 18 leden deden mee, je kon je inschrijven in alle spelsoorten. Er werd in poules van 4 personen gespeeld in elke spelsoort en de winnaar van elke poule ging door naar de halve finale. In de poules speelden hoge spelers tegen hoge spelers, lage tegen lage. Was ik blij mee, dan heb je tenminste tegenstand op je eigen niveau. Ik herinner me een paastoernooi bij Zambomba, waarbij ik met mijn 35 de tegenstander was van iemand die 150 libre speelt. Hij maakte in de vijfde beurt het spel uit met een serie van 129. Hij uiteraard blij en ik voor hem ook, maar een partij van vijf beurten vond ik toch wel mager. Hij vertelt me nu al jaren dat ik zijn meest ideale tegenstander ooit was en als hij het over zijn hoogste serie heeft roep ik meteen: 129!

De sfeer tijdens de competitie was goed, volgens mij amuseerde iedereen zich prima. Dit is een hint voor degenen die niet mee deden, schrijf je volgend jaar in als je enigszins tijd hebt. Je trekt dan niet alleen met je eigen teamleden op, maar hebt ook contact met anderen. Je bent niet wekelijks, maar wel even tussendoor op een ontspannen manier bezig met je hobby. Maar verder over mijn eigen ervaringen.

Ik heb aan alle drie de spelsoorten mee gedaan, dus ik kan in ieder geval iets over mijn poules vertellen. De librepoule heb ik gewonnen, ik ging dus naar de halve finale. Daar was ik nog niet meteen zeker van. Rikie Samson, bij de meesten wel bekend, gaat weer bij de Kaketoe librecompetitie spelen na een aantal jaren niet meer gebiljart te hebben en had zich ingeschreven voor de onderlinge. Ze pakte het biljarten weer heel snel op en ik vind dat zij hele leuke partijen speelt. We wonnen beide twee partijen en speelden remise tegen elkaar. Op gemiddelde bleek ik uiteindelijk gewonnen te hebben. Leuk dat Rikie ons team komt versterken, ik denk ik in competitie liever met haar speel dan tegen haar. En het was gezellig!

In de poule bandstoten was Jan Boers voor mij een grote verrassing. In zijn librespel is het een schat, hij laat steeds prachtige hoeken liggen en ik speel tegen hem mijn beste partijen. Wel jammer, hij zegt dat hij in de volgende competitie toevallig niet kan als hij weer tegen mij moet spelen. Maar met bandstoten is hij een heel andere tegenstander, maakt zeer verrassende caramboles en laat weinig liggen voor de ander. Hoewel hij als tweede eindigde, gewoon goed dus, zat degene die als eerste eindigde al in de halve finale. Dat betekende dat Jan ook naar de halve finale ging. Fijn voor hem!

Dan driebanden. Het enige positieve wat ik van mijn eigen spel kan zeggen is dat ik zeer consequent was, drie partijen van 4 caramboles in 30 beurten. Ik heb het gevoel dat ik er aanleg voor heb maar laten varen. Maar wel één partij gewonnen. Sjaak Reijn van Crispinis werd in onze poule de winnaar. Prima, ik biljart graag tegen hem.

Er waren twee avonden met een halve finale van vijf spelers, waarvan de twee winnaars naar de finale gingen. Naar de eerste, waarin ik niet speelde, ben ik gaan kijken. Ik was er denk ik een uur of acht en het eerste wat me opviel was dat Ruud in zijn eentje voor twee partijen zat te schrijven. Gekkenwerk! Ik heb toen een partij van Ruud overgenomen en ben gaan schrijven, dus dat werd wel opgelost. Maar ik had eigenlijk verwacht dat er meer belangstellenden zouden zijn, dus ook meer helpers, dat viel toch wel tegen. In deze poule werden de crispinisdeelnemers Ted de Laat en Johan Poelen winnaars.
De week daarop de halve finale waarin ik zat. Ik verwachtte eigenlijk niet dat ik erg ver zou komen, vond het al heel wat dat ik in die finale zat. De eerste partij begon ik heel slecht, maar won uiteindelijk toch. En zowaar, de tweede ook. Toen begon ik toch wel zelfvertrouwen te krijgen en won uiteindelijk de andere twee partijen ook. Naar de finale dus. Wat leuk! Rinie Hofman werd tweede, dus ook hij naar de finale! Twee Kaketoeleden en twee Crispinisleden, mooie verdeling.

De avond erop dus de finale. Daar kwam ik niet ver, maar dat had ik bij de halve finale al niet verwacht, dus ik was gewoon al verder gekomen dan ik had gedacht. Mijn eerste partij tegen Rinie remise, maar daarna moest ik in Ted en vervolgens in Johan zonder meer mijn meerdere erkennen. Johan werd eerste, Ted tweede, Rinie derde en ik vierde. Proficiat Ted!
Daarna de prijsuitreiking. Ted moest nog even wachten op zijn wisselbeker, die stond nog bij Mehmet, en die was op vakantie. Maar de wisselbeker is zonder meer een jaar voor hem. Toen een fles wijn voor ons van de organisatie en een dankwoord en een fles wijn van Trudi en Richard voor de geweldige organisatie en het vele werk wat Jeannette en Ruud verzet hebben.
Ik dacht, geweldig gedaan, maar ze hebben iets verkeerd gedaan, want er staat nog een beker op de tafel en volgens mij zijn de prijzen uitgedeeld. Maar deze beker had een andere bestemming, die wordt altijd gegeven voor een extra verdienste, hoogste serie, kortste partij en dat soort dingen. Ruud deed het woord en eindigde met: en deze beker gaat naar Marian. Ik snapte er niets van, had niet het idee dat ik iets speciaals gedaan had. Dus ik loop naar voren met de vraag: waarom nou voor mij? Het antwoord vond ik wel heel erg leuk, voor mijn fanatisme en het feit dat ik de verrassing van het toernooi was geweest. Gek, maar nog steeds vind ik dat geloof ik zelfs leuker dan de eerste prijs winnen. Dus mijn avond kon niet meer stuk, ik zat daar volgens mij behoorlijk te stralen aan de bar met een beker en een fles wijn voor me.

In ieder geval vond ik het een ontzettend gezellig toernooi. Volgend jaar doe ik onmiddellijk weer mee. Er was echter wel een minpunt. En dat was niet het toernooi zelf, dat was niet de organisatie, niet de sfeer in het café. Tijdens de prijsuitreiking gaven Jeannette en Ruud het al aan, ze waren zeer teleurgesteld door de gebrekkige belangstelling van de andere deelnemers tijdens de halve finales en de finale. In de uitnodigingsbrief voor het toernooi stond dat de finaleavond een gezellige avond zou worden en dat alle leden verondersteld werden te komen. Dat verwachtte ik ook eigenlijk. Ook als in niet in de finale had gezeten was ik gekomen om te kijken wie de uiteindelijke winnaar zou worden. Er waren er ook wel wat, een stuk of vier geloof ik, maar de rest bleef weg. Ik sluit me bij Ruud aan: we zijn een vereniging, en een vereniging houdt in dat mensen betrokken zijn bij elkaar, belangstelling hebben voor elkaar. Oké, het hoort volgens mij bij deze tijd. Iedereen heeft het druk en we worden steeds individueler. Maar dan komt de idealiste in mij boven, ook in klein verband kun je de eerste stap zetten om die ommekeer weer proberen te maken. Ik zou het in ieder geval zelf jammer vinden als er in de tijd dat er geen competitie is ook niets meer in verenigingsverband gedaan wordt.


Kaketoe barbeque 2010
De Barbeque was een groot succes.


Een teleurstellende afsluiting van het PK seizoen.
Door Erwin van den Hoogen, 14 april 2010

Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan de regiofinale B2 in Rosmalen. Deze finale werd gehouden bij de Hazelaar onder leiding van BV Rosmalen. Ik was niet alleen deelnemer maar volgens de uitnodiging de te kloppen persoon.

Ik was samen met Wilja vrijdagavond aangekomen en op een gegeven moment zie ik dat er partijen beginnen. Ik heb nog even gevraagd of ik de opening soms heb gemist maar er was geen opening geweest en men was gewoon gaan biljarten.
Een uurtje later mocht ik dan beginnen. Mooie tafels, met zo ver in het seizoen nog een prima laken. Dat beloofde dus wel wat. Wat ik ook probeerde maar ik heb deze avond geen moment mijn niveau kunnen halen. Naast dat ik zelf heel slecht heb gebiljart was vrouwe Fortuna ook niet op mijn hand, getuige de butage in de nabeurt van de eerste partij waardoor ik buiten mijn schuld afging in redelijke positie. Het had zo anders wellicht kunnen lopen.

Uiteindelijk sloot ik de avond af als vijfde met slechts 1 punt en een gemiddelde van 2,50.
De zaterdag begon helaas net zo beroerd als de vrijdag was begonnen. Ook de eerste partij geing verloren en daarmee ook mijn kansen op een nationale finale. Of het door de realisatie van het mislopen van een vervolg was maar de partij erop ging het ineens een stuk beter en wist deze te winnen. Mede door een serie van 33 wat uiteindelijk de hoogste van toernooi was.
De laatste partij moest ik tegen de andere afgevaardigde uit ons district Henk Bulte. Ik was hem in het district de baas en hij had met degelijk spel nu de rollen omgedraaid. Na afloop van deze partij stond ik zevende met 3 punten en een gemiddelde van 2,86.

De laastste dag heb ik toch nog wat kunnen laten zien en beide partijen winnend afgesloten. Uiteindelijk was het resultaat dat ik 7 punten heb gehaald en een gemiddelde heb gespeeld van 3,03 en vierde in eindstand ben geworden.

Nadat de kampioen bekend was, de heer T. van Dinther uit het district Oss, werden er nog een foto's genomen van de deelnemers. Het nemen van de foto's nam meer tijd in beslag dan de verdere bekendmaking van de resultaten en sluiting.

Al met al een heel erg teleurstellend weekend waar ik aanzienlijk meer van had verwacht. Volgend jaar beter maar dan zal dat wel in een andere spelsoort moeten gaan gebeuren, gezien de promotie naar de eerste klasse.


De competitie2009/2010 loopt teneinde
Door Frank Huls, 28 maart 2010

De kampioenen zijn bijna allemaal bekend. Wat betreft C5 libre was het weer een leuk jaar: Kaketoe 80 team 5 heeft zich netjes bij de top 5  genesteld.

Helaas er was ook een dieptepunt, ons trouwe lid Harry Danklof is niet meer onder ons. Hij is 84 jaar geworden. Bij deze bedanken we hem voor alle jaren biljartplezier. Harry we zullen je missen.

Nog even terugkomen op de competitie van dit seizoen, er waren enkele teams die dit jaar geprobeerd hebben om de competitie anders te laten verlopen dan noodzakelijk was. Het Kaketoe 80 team 5 vindt dit een droevige zaak, wij spelen voor ons plezier, en natuurlijk ook om te winnen. Helaas de competitieleider heeft hier niet tegen opgetreden, dus de eerstvolgende vergadering zal er over gesproken moeten worden.

Al met al het seizoen is voor ons KAKETOE TEAM 5 zeer plezierig afgesloten. Het volgende seizoen gaan wij er weer voor.

Groetjes,
Kaketoe 80, team 5


Districtsfinale driebanden klein derde klasse
Door Wilja Koopmanschap, 23 maart 2010

Het was geduld hebben maar uiteindelijk heb ik dan toch de bevestiging gekregen dat ik samen met clubgenoot Jan Maassen een van de acht deelnemers was aan de finale driebanden klein 3e klasse. Deze finale werd gespeeld op dezelfde locatie waar Erwin een paar weken geleden districtskampioen is geworden. Wat zou het een uniek idee zijn om een jaar lang een kampioenskoppel te zijn. Toch zal het een erg lastig verhaal worden aangezien er een paar spelers meedoen die beter zijn geworden dan in deze klasse algemeen wordt gespeeld.

Deze uitdaging kan daarmee ook een extra stimulans zijn om tot een mooi resultaat te komen. Vrijdagavond begon ik met de eerste partij tegen Rene Wilkens en nadien kon ik mijn doel eigenlijk wel opzij schuiven. Het lukte totaal niet. Gelukkig revancheerde ik mij in de tweede partij met mijn beste partij van deze finale: 20 in 37 beurten. Dan is de rit naar huis een stuk prettiger (alleen 1 vriend minder, zoals Co had aangegeven). Het was wel erg laat geworden en de volgende morgen werd er vroeg gestart. Thuis nagenieten was er dus niet bij. De tweede dag begon spijtig met twee verliespartijen. De tweede partij was tegen de uiteindelijk ongeslagen kampioen Rocco Manupassa. De laatste partij wist ik wel te winnen. In de loop van deze dag was ook wel duidelijk geworden dat een kampioenschap er niet in zat. Nu maar proberen de laatste partijen te winnen en zo hoog mogelijk te eindigen.De zondag was wel succesvol waarbij ik de laatste partij tegen Jan Maassen heb gespeeld. Een hele spannende partij die ik met het kleinste verschil heb gewonnen. Jan had wat dat betreft toch al niet zo'n gelukkig weekend. Wel een goed moyenne maar steeds geen punten. Hij heeft echter wel zijn doel kunnen behalen; weer promoveren naar de 2e klasse. Uiteindelijk was ik afhankelijk van het resultaat van de laatste partij tussen Jan Nabuurs en Co Kok. Als Co van Jan gewonnen had, was ik vierde geworden en had ik de mooie fles wijn misgelopen. Nu kon ik daarmee thuis nog even nagenieten van de mooie derde plaats. En daar ben ik na afloop dan ook zeer tevreden over. Beiden die boven mij zijn geëindigd zijn gepromoveerd en Jan Maassen dus ook.
Jan Nabuurs heeft weer voor een paar leuke foto's gezorgd, met dank aan Cees Selten voor het schieten van deze plaatjes.

Al met al was het een erg gezellig weekend met een geslaagd resultaat.

Einduitslag:

R. Manupassa 14 pt 0,456
R. Wilkens 10 pt 0,480
W. Koopmanschap 8 pt 0,357
J. Nabuurs 7 pt 0,359
J. Maassen 6 pt 0,416
C. Kok 6 pt 0,378
M. Jacobs 3 pt 0,335
B. v.d Boom 2 pt 0,298


Theo Derksen (Discus/Kaketoe) Nederlands Kampioen ankerkader 38/2 1e Klasse
Door Hein Tromp & Hans Hüttner, 18 maart 2010


Klik foto voor vergroting

Deze finale werd gespeeld in het weekend van 12 t/m 14 maart j.l. in lokaliteit 'T OOGH VAN VLAARDINGH' in Vlaardingen. Deze door de gelijknamige vereniging voortreffelijk georganiseerde eindstrijd in een sfeervolle wedstrijdzaal kreeg een zinderend slot in een allesbeslissende finale tussen Theo Derksen en Theo Zwarthoed

Na 5 ronden voerden zij de ranglijst aan met respectievelijk 10 (Theo Zwarthoed) en 8 punten (in de 4e ronde leed Theo Derksen zijn enige verliespartij in deze eindstrijd tegen Jeroen Schulte; hierdoor kwam hij wel op 2 punten achterstand van zijn naaste belager(s) In de 5e ronde deed hij meteen weer goede zaken door een gevaarlijke medetitelkandidaat Vincent Veldt aan zijn zegekar te binden (9 brt 250 car.)

Op zondag moest Theo alweer om 10.00 uur aantreden voor zijn 6de partij. Ditmaal was Sven Nabuurs van Moira zijn tegenstander.
Na aanvankelijk een aarzelend begin kwam Theo meer en meer in zijn spel maar ook Sven raakte redelijk op dreef en beide spelers gingen gelijk op.
Regelmatig werd er onder deze partij naar de andere tafel gekeken waar Zwarthoed tegen Veldt aan het spelen was immers voor Theo was deze partij van groot belang daar Zwarthoed in het klassement 2 punten voorsprong had op Theo. Mede door en prachtige serie van 186 won Veldt de partij tegen Zwarthoed waardoor Zwarthoed op 10 punten bleef steken. Theo wist dus wat 'm te doen stond en gelukkig kon hij zijn partij tegen Sven daarna toch naar zijn hand zetten en speelde als eerste de 250 caramboles bij elkaar. Sven kon in de nabeurt nog wel een 30-tal caramboles produceren maar kon er toch geen remise meer uitslepen met als gevolg dat de toernooileiding zich kon gaan opmaken voor een droomfinale tussen Theo Derksen en Theo Zwarthoed. Beide spelers hadden 10 punten maar Theo Derksen had absoluut het hoogste moyenne wat inhield dat bij een eventueel gelijk spel Theo Derksen toch kampioen zou zijn.

In deze, na later zou blijken, bloedstollende finale werd al bij de tosstoot het taktisch strijdplan van Zwarthoed duidelijk want ondanks dat hij de tos won liet hij Theo de partij beginnen. Binnen 4 beurten stond Theo reeds op 151 caramboles maar Zwarthoed kwam met een serie van 117 caramboles terug in de partij en nam een redelijke voorsprong op Theo die hij gedurende de rest van de partij niet meer uit handen gaf tot aan die ene laatste beurt............ In de 11de beurt namelijk had Zwarthoed, met nog slechts een handjevol caramboles te gaan, de kans deze finalepartij winnend af te sluiten maar de spanning steeg naarmate Zwarthoed het einde zag naderen en zijn afstoot raakte te verkrampt, de ballen kwamen te groot te liggen, en hij voelde de druk dat een misser weleens fataal kon worden. En zo geschiedde dat de allerlaatste te maken carambole door Zwarthoed werd gemist en Theo alsnog een beurt en een kans kreeg om zijn resterende 51 caramboles te maken. Deze kans liet Theo zich niet ontglippen en ondanks de duidelijk aanwezige spanning begon hij gestaag en vol wilskracht aan deze zeer zware opgave. Je voelde dat er een ontknoping in de lucht hing, de aanwezige toeschouwers werden stiller en stiller en Theo speelde onverdroten door, punt voor punt, geslepen, elke situatie goed afwegend, groot spel werd afgewisseld met subtiele caramboles op de lijn tot, door de arbiter, de beroemde woorden "en nog 5" geannonceerd werd. Met een uiteindelijke slotserie van 51 direkt gevolgd door 2 vreugdedansjes stootte Theo zijn 250 caramboles bij elkaar. De zwaar aangeslagen Zwarthoed miste daarna ook nog eens zijn nastoot. Onder een daverend applaus van de aanwezige toeschouwers en medespelers liet Theo zich, met de meeste matchpunten en het hoogste moyenne van dit toernooi, huldigen als een terechte en waardig Nederlands kampioen "Ankerkader 38/2, eerste klasse" 2010 !!

Het behalen van deze titel was voor Theo de ultieme bekroning van een voor hem voortreffelijk verlopen seizoen; immers door zijn uitstekende resultaten in poule 3 van de nationale kadercompetitie, waarin hij startte in het 38/2 werd hij door zijn hoge moyenne als snel gerechtigd om 57/2 te gaan spelen, hetgeen hem goed af schijnt te gaan want in dat spelsoort moet hij nu al 240 car . zien te produceren.
En om aan alle twijfels een eind te maken promoveerde hij tijdens de voorwedstrijden in het 38/2 met een geweldig moyenne van bijna 32.00 officieel naar het 57/2 en plaatste zich en passant ook nog voor de nationale finale in het 38/2 in Vlaardingen
Eerder eiste hij ook in het LIBRE al alle aandacht voor zich op: zowel in de voorwedstrijden en ook weer in de finale (6e plaats) eindigde hij met de hoogste moyennes (87.00 en 81.00)
Samenvattend: geweldige prestaties van deze ware biljartliefhebber, zijn niet aflatende inzet en passie voor de klassieke spelsoorten in combinatie met zijn biljartkwaliteiten leverden hem een zeer verdiende Nationale Titel in het 38/2 1e klasse op.

(In 1981 werd hij ook al Nederlands kampioen maar toen in teamverband met het Kaderteam van de Kaketoe met toenmalige teamgenoten Pierre de Haard en Léon de Leeuw)


Ricardo de Wit Nederlands Kampioen Libre 2e klas.
Door Theo Derksen, 8 maart 2010

7 Maart is voor Ricardo de Wit altijd al een bijzondere dag omdat hij dan jarig is, maar afgelopen weekend heeft hij daar een extra tintje aan gegeven. Een mooier kado kon hij zich niet wensen want hij is met overmacht ongeslagen Nederlands Kampioen 2010 geworden in de 2e klasse libre jeugd. Met gedegen spel wist hij ook zijn vierde partij in 12 beurten met winst af te sluiten. Zijn naaste belager Tim Ratelband kroop in dezelfde ronde door het oog van de naald echter had hij daar 25 beurten voor nodig.
Een echte finale dus waar Ricardo aan een remise voldoende zou hebben want zijn algemeen moyenne was beduidend hoger dan dat van zijn tegenstrever. Onder het toeziend oog van zijn leermeester Rene van Hinthum werd door Ricardo in de eerste beurt middels een serie van 51 al een enorm gat geslagen. Zijn tegenstander was hierdoor compleet van slag en zag zijn kansen door weer een serie van 29 door Ricardo al sneeuw voor de zon verdwijnen.
Stand na 2 beurten 0 – 80, in de volgende 3 beurten maakte een toen al glimlachende Ricardo zijn 100 caramboles vol.
Een terechte kampioen, want ongeslagen uit de race komen met een tevens hoogste partij moyenne van 25 en hoogste serie van 51 is iets om trots op te zijn.
Ricardo, van harte proficiat met deze prestatie van kaderteam Discus.

Kijk ook bij geschiedenis want Ricardo heeft vaker de publiciteit gehaald.

Hier Ricardo als 7 jarige in een schitterende reportage door de VPRO.


Regiofinale libre hoofdklasse:
Door Erwin van den Hoogen, 8 maart 2010

Afgelopen weekend mocht ik samen met clubgenoot Marco Jansen in de regiofinale Libre hoofdklasse aantreden. Deze finale werd gespeeld in Ede bij de biljartvereniging Gelre. Een pracht van een biljartlocatie met een prima organisatie en materiaal. De plaatsingslijst afgaande leek het kampioenschap een op voorhand uitgemaakte zaak. 5 deelnemers met een moyenne van rond de 8 en eentje met een plaastingsmoyenne van bijna 13.

Zo uitgemaakt als op de uitnodiging was het achteraf bezien toch niet. Er is een kampioen uitgekomen en helaas niet eentje van onze vereniging. Terwijl wij rekenkundig gezien wel de meeste kans hadden. 2 van de 6 uit onze vereniging. Al met al was het een spannend toernooi met uiteindelijk 3 kanshebbers op de titel voor de laatste partijen. Een lokale held dhr Willemsen, de vooraf gedoodverfde kampioen dhr Akkermans en ondergetekende. Voor mij waren de kansen het kleinst aangezien beide andere heren een beter moyenne hadden. Helaas heeft het niet zo mogen zijn dat ik de laatste partij winnend kon afsluiten. Het gevolg hiervan is dat ik genoegen moest nemen met een derde plaats. De heer Willemsen werd op moyenne kampioen en de heer Akkermans tweede.

Het was zeker niet het weekend van Marco Jansen geworden. Hij trof het in deze finale niet. Er zijn in totaal 3 series gemaakt van boven de 100 en Marco was wat dat aangaat twee maal het haasje. Beide partijen gingen ook in 6 beurten naar de tegenstander. Al met al heeft Marco toch een prestatie neergezet die er mag zijn want het eerste jaar in de hoofdklasse en dan meteen in de regio komen. Dat doet niet iedereen hem na.

Helaas is het mij deze keer niet gelukt om verder te komen. Daar staat wel tegenover dat ik nog een nieuwe kans krijg om mij voor een nationale finale te plaatsen. Met het bandstoten. Ik zal dan mijn uiterste best doen om mijn prestatie van afgelopen weekend te verbeteren.

Einduitslag:

F. Willemsen 8 pt 11,01 serie 108
R. Akkermans 8 pt 8,31 serie 136
E. van den Hoogen 6 pt 7,15 serie 69
D. van der Wiel 4 pt 7,25 serie 62
A. Klaassen 2 pt 8,05 serie 142
M. Jansen 2 pt 6,28 serie 64


Unicum
Door Theo, 23 februari 2010

Bij onlangs gespeelde voorwedstrijden libre topklasse wist Theo Derksen ondanks zijn moyenne van 55.47 geen wedstrijd te winnen, toch bleek dit moyenne het hoogste van alle deelnemers te zijn.
Zijn plaatsing als 1e reserve op de uitnodiging voor het NK is nu onverwacht toch nog omgezet in een finaleplaats.
Gezien zijn vorm van de laatste tijd is hij daar niet kansloos.
De uitslag:
Theo is 6e geworden op het Nederlands Kampioenschap Libre Topklasse.
Met een alg. moy , van 84.05, het hoogste van alle deelnemers, de kampioen had slechts
68,05 heeft Theo een mooi weekend gehad. Helaas voor hem hadden zijn tegenstanders net tegen Theo zeer weinig beurten nodig.
Theo van Harte Proficiat.


Een onverklaarbaar weekend!!
Door Erwin van den Hoogen, 22 februari 2010

Nadat de voorwedstrijden voor mij een uitstekend algemeen moyenne en meer verlies- dan winstpartijen hadden opgeleverd was ik uiteindelijk wel zeer verheugd dat ik mij had geplaatst voor de finale Bandstoten 2e klasse.

Afgelopen weekend was het dan zo ver. Toch was de voorbereiding alles behalve vlekkeloos. De week vooraf verging ik van de pijn in mijn onderrug. Tot overmaat van ramp kwam er nog een flinke kou overheen. Ziekelijk toch afgereisd naar Cuick om daar te gaan biljarten. In het achterhoofd had ik nog van als er iemand zich heeft teruggetrokken zeg ik af. Dan kan men mooi de finale spelen met een even aantal en dan kruip ik het mandje in. Iedereen was er dus: biljarten!!

De eerste partij begon tegen lokaalgenoot Rinus de Haan en ik kon de partij tot mijn eigen verbazing in mijn voordeel slechten in slechts 22 beurten. Een hele goede pot ondanks de flinke verkoudheid. De tweede partij deed zich dit wel meer gelden. Ik kreeg de focus niet op de partij en was uiteindelijk blij dat de tegenstander de partij vlot uitspeelde.

De tweede dag ontrolde zich ook ver boven verwachting. Na winst in 21 beurten op vereningingsgenoot Marco Jansen, verlies van de nestor uit de finale Frans de Groot in 16 beurten en uiteindelijk nog een zege in 15 beurten bracht mij na deze dag op 6 punten en een promotiegemiddelde van 3,67. Goed voor een 3e plaats in mijn beleving.

Aangezien ik zaterdag niet de laatste partijen had gezien wist ik niet hoe de zaken er voor stonden. Bij binnenkomst zag ik tot mijn grote verassing dat de beide koplopers hadden verloren en in een keer was het een spannend toernooi met vele kanshebbers waaronder ik zelf dus ook want inmiddels was ik achter Henk Bulte tweede.

Om naar de regio te kunnen moest ik de resterende wedstrijden winnen. En dan de wetenschap dat dit moest gebeuren tegen niet de makkelijkste tegenstanders. Andre Zeelen en Henk Bulte. De partij tegen Andre was er eentje die ik uit het vuur heb gesleept. De hele partij heb ik achter gestaan. Slechts een beurt heb ik voorgestaan en dit was de laatste beurt. Andre moest er nog 3 maken in de nabeurt om gelijk te maken maar miste na de afstoot.

Omdat ook Henk zijn partij won waren er nog 3 kanshebbers op de 2 regioplaatsen. Ik moest winnen om er zeker van te zijn. Bij winst zou ik vanwege mijn moyenne tevens kampioen zijn. Achteraf bezien was het gat na 2 beurten al gemaakt (7-19) en daarna heb ik dit verder opgebouwd en met beleid gespeeld. Zelf scoren en weinig laten liggen voor de tegenstander. Uiteindelijk win ik deze partij en ben daardoor deze jaargang voor de tweede maal kampioen van district Nijmegen. Daarnaast ben ik als enige gepromoveerd en mag volgend jaar proberen 100 caramboles vol te maken. Voordien zal ik eerst nog mijn beste beentje voort zetten in de regio.

Uitslag na 7 gespeelde partijen:
E. van den Hoogen: 10 pt 3,75 HS: 15 Verassend niet? Slechts een hoogste serie van 15!!
H Bulte: 10 pt 3,00 HS: 24
G. Janssen: 8 pt 3,03 HS: 24
F. de Groot: 8 pt 2,77 HS: 20
A. Zeelen: 6 pt 3,02 HS: 15
R. van de Elzen: 6 pt 2,60 HS: 18
R. de Haan: 4 pt 3,04 HS: 22
M. Jansen: 4 pt 2,57 HS: 23


Na teleurstellend weekend toch doel bereikt.
Door Ricardo de Wit, 8 februari 2010

Zo, het weekend zit er weer op.
Zoals eerder vermeld moest ik voorwedstrijden NK 2e klas jeugd spelen. Dit is tot 4 gemiddeld met een speling van 20% om naar het NK te mogen. Ik moet terug kijken op een minder weekend, met veel verschillend spel. De 1ste wedstrijd was met vlagen goed, en uiteindelijk na 24 beurten trok ik aan het langste eind met een hoogste serie van 18 tegen Tim Ratelbant. De 2e en laatste partij van die dag was tegen mijn club genoot van het top-team (a-team) Rogier Elbers. In het begin ging het gelijk op en was het een race naar de eindstreep. Vanaf een carambole of 50 nam ik een kleine tussensprint waardoor ik met een kleine voorsprong de 2e helft in ging. Na een korte pauze en een beurt of 5 klinkt vanuit de arbiter de verlossende woorden van “en nog 5” en maakte ik het uit met een serie van 26.
Na deze 2 wedstrijden stond ik 1ste in mijn poule en had dus een goed uitzicht op het NK en promotie met een gemiddelde van 4,54.
Na een nacht goed geslapen te hebben was ik benieuwd hoe de 2e dag zou gaan lopen. Dit ging helaas minder als gehoopt. Mijn 1ste tegenstander van die dag, Ivo Maseille begon goed en stond als snel met 40 caramboles voor. Maar zoals mij instelling altijd wel is moet je blijven vechten tot het eind en dat heb ik dus ook gedaan. Met ondermeer een serie van 31 liep ik in en uiteindelijk ook uit op mijn tegenstander en maakte het gelukkig uit na 27 beurten. Dit was tot nu toe de zwaarste partij van deze voorwedstrijden. Dus het kwam aan op de laatste partij, zou ik promotie nog steeds redden of niet, dat was de vraag. Mijn laatste tegenstander heten Bastijn van Gageldon en won de tos en koos zelf te beginnen. Vanaf het begin speelde hij goed met elke keer een serie of 10. maar voor mij liep het minder, de ballen die ik kreeg waren moeizaam en als je dan ook niet lekker geconcentreerd bent word het moeilijk. Deze partij verloor ik dus ook na 19 beurten en maar 65 caramboles te hebben gemaakt. Nu was de vraag, zou ik promotie hebben of niet? Ik hoopte natuurlijk van wel en na een kwartier gewacht te hebben kwam het verlossende antwoord. Mijn naam werd genoemd en stapte naar voren als 2e van mijn poule. En gelukkig, ik was gepromoveerd met een gemiddelde van 4,05 en mag meedoen aan het NK.
Dus na een minder weekend toch nog behaald waar ik voor kwam, promotie!

Dit was mijn weekend in Lelystad. Ik mag op 6 en 7 Maart mijn NK spelen in Afferden Limburg. Dit kan een leuk weekend worden want ik kan Nederlands kampioen 2e klas worden OP MIJN VERJAARDAG!
Dus ik nodig jullie allen uit op 6 en 7 Maart op Camping Hengeland te komen kijken!

Mvg. Ricardo de Wit


Wederom winst Discus/Kaketoe
Door Winfried, 3 februari 2010

Het kaderteam van Discus/Kaketoe heef in de strijd om de eerste 4 plaatsen een belangrijke overwinning geboekt tegen de Korenmolen 2.
Werd de uitwedstrijd in de eerste helft van de competitie nog met 6-2 verloren, afgelopen maandagavond was de revanche daar en won ons team met een dikverdiende 8-0. Onze eerste man Theo liet doormiddel van een heel goed begin en mede door een mooie serie van 69 zijn tegenstander Johan Zadelhoff totaal kansloos en speelde zijn 170 carambole in 9 beurten bijeen, Johan achterlatend op 33 caramboles. Op de andere tafel liet onze tweede man Gerard zien dat hij ook uit het goede hout geneden is, na zijn misser in de eerste beurt, herpakte Gerard zich goed en met een mooie serie van 72 stond Gerard na 3 beurten op bijna 100 caramboles zijn tegenstander Erik Tabor een kleine 80 caramboles achterop. De volgende 8 beurten gingen over en weer rommelig maar uiteindelijk trok Gerard toch ook dikverdiend aan het langste eind 160 – 99. 4-0 na twee partijen en een gelijkspel was al binnen. De nummer 3 en 4 van ons team Hans en Winfried hadden daar andere gedachte over en die instelling is ook wat het team van Discus/Kaketoe zo sterk maakt. Winfried, begon stroef maar al snel pakt hij zijn goede spel van de laatste weken weer op en al snel had ook hij zijn tegenstander op ruime achterstand en met onder andere een serie van 39 speelde Winfried zijn 140 caramboles in 15 beurten bij elkaar Wim Mensink, zijn tegenstander achterlaten op 76, 6-0 dus. Nu was het weer Hans die opzien baarde, hij moest het opnemen tegen de sterke Ivo Gerritsen. Na de mooie partij van Hans afgelopen Vrijdag in de stofwolk leek het of zijn accu voor vanavond nog niet helemaal was opgeladen en Hans had totaal geen vat op het spel, gelukkig was het ook de altijd sterke Ivo die niet zijn sterkste dag had en samen maakte ze er een rommelig potje van op, 109 – 105 in het voordeel van Ivo. Ivo plaatste hierna een tussensprint en bleef steken op nog een kleine 10 caramboles van zijn te maken 200. Hans moest er nog 28 en mentaal zat Hans er ff helemaal doorheen maar mede door de aanmoedigingen van zijn teamgenoten toonde Hans karakter en speelde hij de partij met een serie van 28 uit, waar maar weer eens bewezen wordt dat je pas verloren hebt als de laatste carambole is gemaakt door de tegenstander. 140 – 197 in 17 beurten en een dikke 8-0 voor ons team. Door deze overwinning blijf het Kaderteam stevig op de vierde plek staan een plaats die aan het eind van de competitie recht geeft op een plaats in de play-offs.
Volgende competitie wedstrijd 12 februari uit tegen de Markt onderbouw, volgende competitie thuiswedstrijd 22 februari tegen Kaderteam Martin.

Zie ook:
http://competitie.knbb.nl/overview.php?CompID=939

.


Kaderteam Discus/Kaketoe ‘80 in de Stofwolk
Door Theo , 31 januari 2010

Het kaderteam was afgelopen Vrijdag 29 januari te gast bij de Methorst in cafe de Stofwolk te Rheden.
Deze uitspanning deed zijn naam alle eer aan want er hing inderdaad een flinke wolk , zij het dan dat deze afkomstig was van een aantal verstokte rokers zodat het onder de biljartlampen erg mistig was.
Waarschijnlijk waren Winfried en Gerard door deze mist de oriëntatie een beetje kwijt , want beide aanvangspartijen gingen verloren.
De tegenstander van Winfried stond een straatlengte achter maar presteerde het om een met een slotserie van 39 van de te maken 100 caramboles de winst naar zich toe te trekken:110-100 in 12 brt.
Jan Otten die tegen Gerard speelde schuwt het veld werk niet en wist met kleine series bij te blijven en liet daarna vaak posities achter die voor Gerard erg lastig oplosbaar bleken.
Ondanks dat waren er toch kansen voor Gerard maar de winst in dit schimmenspel was voor de gastheer. 110-140 in 15 beurten.
Hierdoor lag de druk bij Hans en Theo om beide partijen te winnen om toch nog een puntje mee te nemen naar de thuisbasis.
Hein Jordens begon tegen Hans furieus en stond in een mum van tijd voor met 60 tegen 15 in 5 beurten, als je dan ook nog 40 caramboles meer moet maken dan je tegenstander kun je alleen nog maar aanvallend gaan spelen.
Dat de aanval van Hans zo zou uitpakken had hij zelf ook niet voor mogelijk gehouden, nadat de eerste 40 tot 50 caramboles bij elkaar werden gespeeld, kwam er lijn in zijn spel .
De biljartbal tussen zijn schouders begon steeds harder te glimmen en zijn eerste serie boven de honderd caramboles in het kader was een feit.
De slotserie van 122 in de 6e beurt was een prachtige bekroning en liet zijn tegen tegenstander sprakeloos op zijn stoel zitten.
De partij van Theo tegen Richard Meeuwissen ging redelijk voorspoedig , maar het resultaat op de andere tafel was zeker van invloed op het verdere verloop van deze partij.
Het spel werd wat verdedigend van karakter en sleepte zich naar het eind, waarbij beide spelers zicht hadden op de finish.
Gelukkig klaarde de lucht wat op en scheen achter de (rook)wolken de zon voor ons.
Winst voor Theo in 14 beurten 95-170.
Door dat ene matchpunt blijft het team op een mooie 4e plaats staan.


Een ongekend slot aan een lang weekend biljarten
Door Erwin van de Hoogen, 25 januari 2010Afgelopen weekend heb ik samen met verenigingsgenoot Marco Jansen de districtsfinale libre hoofdklasse gespeeld bij Zambomba. Voor het eerst in vele jaren een rechtstreekse finale. Het aantal inschrijvingen was zo laag dat er een speler van moira uit een lagere klasse, aan de deelnemerslijst was toegevoegd om in totaal aan 6 deelnemers te komen. Dan voorkom een hele hoop wachten bij alle betrokkenen.

Helaas heeft de heer A van Lier zich teruggetrokken dus alle inspanningen van het district ten spijt werd het uiteindelijk dus toch een finale met 5 deelnemers. Achteraf sprekend is het geduld van een ieder dan ook enorm op de proef gesteld. Beide dagen was ik niet vroeger thuis dan half negen in de avond.

Je zou bijna vergeten dat er ook nog werd gebiljart. En zonder te overdrijven heb ik in alle door mij gespeelde finales nog nimmer zo'n slot meegemaakt. Mark Vollaard verspeelde een zeker lijkende titel door in zijn laatste partij tot 3 maal zijn 180-ste carambole te missen. Gevolg was dat het toernooi een totaal niet verwachte ontknoping heeft gekregen en dat ik mij een jaar lang kampioen van het district Nijmegen mag noemen.

Het leukste element aan deze titel vind ik wel dat ik als enige B1 speler alle C1 spelers in de uitslag achter mij heb gelaten. Daarbij heb ik ook nog de beste partij op het bord weten te krijgen. Tegen stand-in George Supusepa had ik mijn 180 caramboles in 11 beurten bijeen. George teleurgesteld achterlatend want deze had voor deze partij nog uitzicht op een totaalmoyenne waardoor hij zich volgend jaar officieel hoofdklasser had mogen noemen. Spijtig voor hem liep dit anders, toch heeft hij verdienstelijk gespeeld en was een prima 'toevoeging'.

De hoogste serie was 85 en gemaakt door Mark Vollaard. Ik was er directe getuige van! Beste partij had ik al vermeld. De langste partij bedroeg ruim 2,5 uur. Vandaar dat enig geduld gevraagd werd van betrokkenen. Verder is er zeer wisselend gespeeld. Helaas waren er maar een paar goede partijen te noteren. Het was voor de meesten hard werken en dat zag je terug in het toernooimoyenne want dat lag uiteindelijk onder de klassegrens.

Toch heeft deze finale voor de Kaketoe tot het beste denkbare scenario geleid. Zowel de kampioen als de beide afgevaardigden voor de regio zijn van onze vereniging. In het weekend van 5-7 maart zullen Marco en ik uiteraard ons best doen om dit te evenaren op de regio. Support is dan altijd welkom.

Erwin
Kaderteam Discus/Kaketoe doet goede zaken
Door Theo , 20 januari 2010

Het kaderteam heeft in de achterhoek de gastheren van Zieuwent alle hoeken van de tafel laten zien en een klinkende overwinning behaald. Hierdoor stijgt het team weer op de ranglijst naar een mooie 4e plaats. Hans Huttner speelde een gedegen partij tegen Sessink en liet middels een slotserie van 44 de tegenstander op 66 caramboles staan. 140-66 in 8 brt.
Theo Derksen die een stroeve start had keek al snel tegen een achterstand aan en zag zijn tegenstander in de 6 brt naar de finish toe kruipen. Een eenvoudige misser van Willemsen op 7 caramboles voor het einde gaf Theo nog een laatste kans om de partij naar zich toe te trekken en middels gedegen spel en een aantal schitterende oplossingen over 3 banden maakte Theo de resterende 81 caramboles. De nastoot werd door de tegenstander uit frustatie gemist. 170-173 in 7 brt.
Winfried gaat met de week beter spelen in liet dit nu ook weer zien, met wat kleine series maar ook met grote oplossingen stond zijn tegenstander Ubbink al snel op grote achterstand. Middels twee series van 41 en 39 in de slotbeurt stond in 12 beurten de stand van 140-38 op de teller.
Gerard die nog steeds een beetje zoekende is kwam tegen Gierkink ook al vlug op een achterstand van 80 caramboles te staan. Toch met geloof in eigen kunnen bleef hij zo lang mogelijk aan de tafel staan en wist daardoor in 2 prima beurten 100 caramboles te produceren en zijn partij in 9 brt te beeindigen. 160- 128.

 
Januari 2010 t/m Augustus 2010


Meer meegemaakt:

Augustus 2013 t/m Juli 2014

Augustus 2012 t/m Juli 2013

Augustus 2011 t/m Juli 2012

Augustus 2010 t/m Juli 2011

.Jan. 2010 t/m Augustus 2010GPN December 2012
GPN December 2011
GPN December 2010
GPN December 2009

Heb je nog Kaketoe verhalen, foto's of zelfs filmpjes van vroeger? Laat het even weten aan Trudi of Jan.
  Terug naar boven    

--